Boekhouding
De berekening van de aangifte omzetbelasting maak je aan de hand van je boekhouding. Uit de boekhouding komen daarvoor enkele belangrijke gegevens: de opbrengsten exclusief btw, de daarover verschuldigde btw; en de btw die in rekening is gebracht op kosten. In de bouw waar wordt gewerkt met onderaanneming is ook sprake van verlegde BTW.
Aangifte omzetbelasting
Het verschil tussen de verschuldigde belasting en die voorbelasting noemen we de ‘af te dragen belasting’. Na eventuele correctie met de zogenaamde kleine-ondernemersregeling wordt dat het eindbedrag van de aangifte. Een te betalen bedrag, en soms een terug te ontvangen bedrag. Bij de aangifte van het 4de kwartaal wordt ook de btw privé aangegeven in het geval van een ‘auto van de zaak’.
Verantwoordelijkheid
Bij de aangifte omzetbelasting wordt dus veel meer aan je overgelaten dan bij de aangifte inkomstenbelasting. De eerste controle van de belastingdienst is bij de omzetbelasting veel minder. De conseqentie daarvan is dat je een grotere verantwoordelijkheid hebt voor de juistheid van de aangifte omzetbelasting.
Uitstel aangifte omzetbelasting
Voor de aangifte omzetbelasting kan geen uitstel worden verkregen. Het is een vaak voorkomend misverstand dat voor de aangifte omzetbelasting dezelfde uitstelregeling geldt als voor de inkomstenbelasting. Dit is niet het geval.
BTW suppletie
Een btw-suppletie is een aanvulling op de aangifte btw. Het kan tenslotte gebeuren dat u, om wat voor reden dan ook, over een bepaald tijdvak te veel of juist te weinig omzetbelasting hebt betaald. Dit wordt gecorrigeert door middel van een btw-suppletie of bij kleinere bedragen door een correctie in het volgende tijdvak.